KASTAMONU TAŞKÖPRÜ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI

İlçemiz coğrafyasının nadide ürünü: SARIMSAK
TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI

TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI

Taşköprü Sarımsağında demir, kükürt ve aroma bakımından en yüksek değerlere sahip olup, nitelik açısından dünyanın en iyi sarımsağı olarak kabul edilmektedir.

Taşköprü Sarımsağı önemli bir antioksidan olan selenyum içerikleri oldukça yüksektir ve bu özelliği Taşköprü Sarımsağını rakipsiz kılmaktadır.

İnsan beslenmesinde gerekli olan ortalama 70 mikrogram selenyum bu kaynaktan rahatlıkla karşılanabilir.

Çok büyük olmayan düzgün ve standart baş büyüklüğü bağların dolgun ve sağlam dişlerden oluşması, özellikle kalite ve içerik açısından sağladığı standardizasyon ve bu niteliklerini bozulmadan 9 -11 ay süresince koruyabilmesi Taşköprü sarımsağının en önemli özelliğidir.

 

YETİŞTİRİLMESİ

Sarımsak üretimi belli aşamalardan oluşmaktadır; 

Dişeme (Dişleme)

Tohumun baştan dişe dönüştürülerek yani sarımsağı oluşturan her bir dişin ayrılması işlemidir.

Dişeme konusu hem tohumluk için hem de ürün işlemek için önemlidir.

Dikim

Dünyada sarımsak dikim işlemi sonbaharda gerçekleştirilmekte iken Taşköprü’de dikim işleminin çoğu mart ayının ilk yarısında yapılmaktadır.

Bir dönümde ortalama 120 kg. tohumluk sarımsak kullanılmaktadır.

Taşköprüde yapılan bir çalışmada ortalama bir çiftçimizin 12-15 dönüm arası alanda sarımsak diktiği bulunmuştur.

Çapalama

Sarımsak dikim zamanından hasata kadar 2-3 sefer çapalama dediğimiz yabancı otların ayrılması işlemine tabi tutulmalıdır.

Hasat

Taşköprü’müzde hasat haziran sonu ile temmuz aylarında yapılmaktadır.

Dönüm başına ortalama 900 kg verim elde edilmektedir.

Sarımsak kalitesi dediğimiz zaman aslında sarımsak başının iriliğine göre sınıflandırılması anlaşılmalıdır.

Yetiştirilen sarımsaklar arasında aroma ve içeriğindeki kimyasal bileşenler açısından bir fark bulunmamaktadır.

Taşköprü sarımsağı sınıflandırılması;

İri sarımsak (Birinci sarımsak)

Orta boy sarımsak (İkinci sarımsak)

Küçük boy sarımsak (üçüncü sarımsak)

Kopuk Baş (Özellikle hasat zamanında sarımsağın sap ile baş kısımını kopması sonucu oluşur.)

 Ortalama bir hasattan her sınıftan yaklaşık %30-35 arasında bir dağılım olmaktadır. Kopuk baş dediğimiz sınıftan ihmal edilecek kadar az ürün çıkmaktadır. 

 

TIBBİ FAYDALARI

Taşköprü Sarımsağı, pek çok hastalığa karşı tıbbi ve koruyucu olarak kullanılmaktadır.

Diğer bir deyişle, hastalıkları tedavi edici ve hastalıklara karşı koruyucu amaçlarla kullanımı gıda değerinin çok üstündedir. Bunları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

Kurşun Ve Yılan Zehirlenmelerinde Etkili

İştah Açıcı, Sindirimi Kolaylaştırıcı

Metabolizmayı Düzenleyici

Akciğeri,Karaciğeri, Safra Kesesi Ve Kalbi Kuvvetlendirici

Tüberkülozu Önleyici

Lepra(Cüzzam)’Ya Karşı

Menenjite Karşı

Mide Ve Bağırsakları Dezenfekte Edici.

Viral Enfeksiyonları (Nezle,Grip,Uçuk Gibi) Önleyici

Diüretik (İdrar Artırıcı)

İdrar Yolları Antiseptiği

Afrodiziyak (Cinsel Gücü Artırıcı)

Salgın Hastalıklardan Korunma

Saç Dökülmesine Karşı

Tansiyonu Düşürücü

Bağırsak Kurtlarına Karşı 

Sarımsağın yukarıda sayılan faydalarından yararlanabilmek için günde 2-3 diş sarımsak yenmesi gerekir.

Daha fazlasını yemek bu yararları artırmaz. Ayrıca, sarımsağın çiğ olarak yenmesi daha yararlıdır.

Karasait Mah. Atatürk Cad. No30 Taşköprü/KASTAMONU - 03664173103 03664171033

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.